Patru operaţii complexe de neurochirurgie, în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa
aprilie 10, 2017

Blocul operator centralizat

Blocul operator centralizat al Spitalului Județean de Urgență Bistrița, o investiție de 6,5 milioane euro din bani guvernamentali și din bugetul Consiliului Județean, a fost inaugurat. La eveniment au participat președintele CJ Radu Moldovan, fostul ministru al Sănătății Patriciu Achimaș Cadariu, rectorul UMF Tg. Mureș, Leonard Azamfirei, fostul ministru Ioan Rus, deputatul Doina Pană, prefectul Ovidiu Frenț, vicepreședintele CJ Ioan Țintean, viceprimarul Cristian Niculae, primarul Becleanului Nicolae Moldovan, consilieri județeni, șefi de instituții.

După o slujbă oficiată de protopopul Alexandru Vidican și tăierea panglicii inaugurale, oaspeții au făcut un tur al Blocului operator, conduși de managerul SJU Bistrița, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta.
Radu Moldovan: ”Ministrul Patriciu Achimaș Cadariu a avut un rol important în finalizarea acestei investiții, lucru pentru care îi mulțumesc. Fiecare dintre noi are 14-inaugurare-bloc-operatormodele sau mentori. Eu am avut un model și un mentor în politică, Ioan Rus, m-a ajutat cu sfaturi în momente potrivite, îi mulțumesc că este alături de noi și în acest moment de bucurie. Blocul operator este o investiție extrem de importantă pentru județ, care a costat aproximativ 6,5 milioane de euro, cam 75% bani guvernamentali și 25% din bugetul propriu al CJ. În ultimii cinci ani am reușit împreună cu colegii din CJ și cu managementul spitalului să atragem fonduri de 18 milioane de euro care au fost investite în sistemul de sănătate, mai exact în SJU și Ambulatoriu. Îmi doresc ca POR să fie deblocat și să continuăm proiectele. Am mai spus-o, ca prioritate avem extinderea UPU și un heliport care să reducă timpii de transfer a bolnavilor la clinicile de specialitate din Tg. Mureș și Cluj”

Patriciu Achimaș Cadariu: ”Când lucrurile sunt ieșite din comun se vorbește despre miracole. Cred că aici putem vorbi despre miracolul realității, iar realitatea este construită de oameni. Trebuie să adresăm felicitări, este un model pentru întreaga noastră țară, când există pricepere în managementul unui spital dublată de competențe profesionale rezultatul este cel pe care îl vedem. Este vorba de grija față de oameni, de faptul că ne pasă de pacienți”
Leonard Azamfirei: ”Omul sfințește locul, este expresia cea mai potrivită pentru ce am văzut aici. Venim după o perioadă lungă în care a scăzut foarte mult credibilitatea în sistemul medical din România și este nevoie de astfel de situații care să îl recredibilizeze. Ce văd aici este o insulă de normalitate în această țară, care ar merita să fie replicată. Sunteți un județ norocos din punct de vedere medical”

Ioan Rus: ”Sunt puține locuri în țară unde există așa ceva. Una dintre șansele acestui județ este un președinte CJ normal la cap. Nu e suficient spitalul, el trebuie umplut de oameni extrem de competitivi profesional și sunt convins că așa se va întâmpla. Nu vorbim despre o clădire extrem de bine dotată, ci despre o strategie de dezvoltare a modului în care se face asistența medicală pentru cetățenii județului”
Mircea Gelu Buta: ”Strategia pe care ne-am propus-o se numește ”Spitalul Județean de Urgență Bistrița în mileniul III”. Este un proiect de dezvoltare bine stabilit. În ceea ce privește Blocul operator, mutăm vechea secție de Chirurgie în noul spațiu, urmează și o perioadă de training pentru ca personalul medical să se poată familiariza cu noua aparatură. Am organizat concurs pentru posturi la Neurochirurgie, avem un tânăr neurochirurg”

Cristian Niculae: ”Inaugurarea celui mai modern Bloc operator centralizat din România nu poate decât să ne bucure pe toți. Faptul că el se află la Bistrița nu este întâmplător, ci se datorează celor care au crezut în acest proiect, l-au gestionat cu pricepere și nu au renunțat când au întâmpinat greutăți. Să nu ne amăgim, atragerea a 40 de medici la Bistrița și venirea în viitorul apropiat a unui renumit neurochirurg clujean a fost posibilă datorită acestor investiții, derulate în ultimii 5 ani de către Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin grija domnului președinte Radu Moldovan și de către managerul Spitalului Județean Bistrița, domnul dr. Mircea Gelu Buța, cu sprijinul Guvernului României. Felicitări și putere de muncă în viitor!”

Ovidiu Frenț: ”Un proiect investițional deosebit, care arată o ordine corectă a priorităților de dezvoltare a județului. Această reușită demonstrează că și în perioade economice dificile, atunci când se dorește cu adevărat pot fi puse în mișcare mecanisme financiare și umane care să genereze un rezultat concret, benefic întregii comunități. Spitalul Județean este mai mult decât unul de urgență, aici fiind tratate o mare gamă de afecțiuni, multe dintre acestea necesitând intervenții chirurgicale. Modernizat cu bani guvernamentali și din bugetul Consiliului Județean, spitalul este acum unul atractiv din punct de vedere profesional pentru noua generație de medici specialiști din centrele universitare Cluj-Napoca și Tg. Mureș, 40 dintre aceștia venind doar în ultimii doi ani la Bistrița, împotriva trendului general național de emigrare a cadrelor medicale. Nu pot decât să-i felicit pe toți cei care au contribuit la această reușită și să le doresc mult succes pentru următoarele proiecte: extindere UPU și heliport”.

Blocul operator centralizat în suprafață de 1.471 mp are 8 săli de operații, fiecare sală având în componență: sală pentru pregătirea preoperatorie a pacientului; sală pentru efectuarea intervenției chirurgicale; sală pentru trezirea postoperatorie a pacientului; filtru de acces în sala de operații a personalului medical; sală pentru curățarea postoperatorie și pregătirea în vederea sterilizării a instrumentarului medical.

Pe lângă cele 8 săli de operații, blocul operator centralizat mai are: filtre de acces în blocul operator a personalului medical (femei, bărbați); sterilizare proprie; mic laborator pentru determinări rapide; sală pentru aplicarea protezelor gipsate (lângă sala de operații ortopedie-traumatologie); camere de lucru pentru personalul medical; oficiu pentru servire cafea, ceai; camere tehnice.

La începutul lunii august 2015, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au început lucrările de construcție a unui Bloc operator centralizat, parte a obiectivului de investiții “Supraetajare pavilion P+2 şi transformare în P+4 în vederea construirii unui Bloc operator centralizat şi spaţii medicale – Faza 2” (2014-2016), în valoare totală de 24.102.923 lei, bani de la Guvernul României prin Ministerul Sănătății și de la Consiliul Județean. Contractul de execuţie a fost semnat în noiembrie 2014 şi tot atunci au început şi lucrările, mai întâi cele de supraetajare și realizare a unor spații medicale la etajul 4. Constructor: asocierea SC GB Indco SRL Bucureşti – SC Depisto Star SRL Gheorgheni.

Ce s-a realizat la etajul 3 al SJU: Bloc operator centralizat cu 8 săli de operaţii şi sterilizare proprie – 3 săli de operaţii Chirurgie generală, 2 săli de operaţii Ortopedie-traumatologie, 1 sală de operaţii Urologie, 1 sală de operaţii Oftalmologie, 1 sală de operaţii ORL, 1 staţie de sterilizare proprie a Blocului operator. Fiecare sală de operaţii este o structură complexă care cuprinde şi spaţiile anexe aferente şi este compusă din: filtru sanitar pentru pregătire medici, sală de pregătire preoperatorie a bolnavului, sală de operaţii, sală de trezire postoperatorie, spălător pentru instrumentar.


Distribuie pagina prietenilor tăi!