Patru operaţii complexe de neurochirurgie, în premieră la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa
aprilie 10, 2017
Lenjerii de pat de unică folosință, la Spitalul Județean de Urgență Bistrița
februarie 9, 2018

Centrul Județean de Radioterapie – un nou proiect

Investițiile în domeniul sănătății continuă în județul Bistrița-Năsăud, pe lângă cele realizate deja în interiorul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bistrița, urmează construirea din temelie a unui Centru-pilot de Radioterapie, proiect unic la nivel național.

Conform celor declarate de managerul SJU – ec. Gabriel Lazany, Centrul Județean de Radioterapie este „în primul rând un proiect-pilot unic la nivel național datorită funcționalității acestuia. Astfel, pe lângă investigațiile și tratamentele specifice zonei de radiologie, în acest Centru va funcționa și o secțiune de școlarizare și training pentru fizicienii medicali, cursurile postuniversitare asigurate printr-un parteneriat cu Universitatea Tehnică și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca fiind axate pe foarte multă practică pe cursant, ceea ce lipsește la ora actuală în sistemul de pregătire național”.

Proiectul se desfășoară în urma unui parteneriat tripartit, astfel Consiliul Local Bistrița se va ocupa de construcția în sine a edificiului, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud fiind proprietarul terenului, se va ocupa de partea de rețelistică (conducte apă-canal, asfaltare, etc.), iar Spitalul Județean de Urgențe Bistrița de administrare și dotarea Centrului.

Clădirea se vrea a fi formată din subsol unde se vor amenaja parcaje, parter – zona destinată serviciilor de radioterapie (inclusiv CT stimulare și scientografie) și tratamente specifice bolilor de cancer, primul etaj va fi dedicat secțiunii de școlarizare inclusiv o zonă de catering pentru cursanți, iar la al doilea nivel se prevede o sala de conferințe, dar și câteva apartamente de serviciu pentru specialiștii Centrului.

Investiția în construcția efectivă a complexului este estimată la 2 milioane de euro. Banii pentru dotarea cu aparatură specifică de ultimă generație vor veni ori de la Banca Mondială prin intermediul unui proiect național, ori printr-un parteneriat public-privat cu un operator de servicii medicale. Indiferent de metoda prin care sunt atrași banii, toate serviciile medicale ce se vor desfășura în acest Centru vor fi 100% gratuite, costurile fiind suportate prin Casa de Asigurări de Sănătate.

Centrul Județean de Radioterapie va fi construit în imediata apropiere a Secției de Oncologie de pe strada Alba Iulia, pe locul unui fost punct termic dezafectat.

În județul Bistrița-Năsăud sunt în evidențe aproape 1000 de pacienți cu probleme oncologice, capacitatea de tratare și investigare a noului Centru fiind de aproximativ 600 de cazuri pe an.

Sursa: stiridebistrita.ro

Programări Online