Istoricul spitalelor din Bistrița

Pana la inceputul sec. al XX-lea spitalul era considerat doar un inlocuitor de domiciliu pentru bolnavi, unde desigur erau sprijiniti, dar ingrijirile pe care le primeau nu se deosebeau prea mult din punct de vedere al calitatii si tehnicii de cele pe care le-ar fi putut primi la domiciliu.

1. Spitale, azile de bătrâni și lazarete în Bistrița medievală

„Xenodochiul” medieval asezat pe locul actualei case parohiale romano-catolice (strada Gheorghe Sincai) a fost infiintat de calugarii hospitalieri, fiind atestat documentar din anul 1295. De la el ne-a ramas si numele strazii Spitalului (Spitalgasse). Acest asezamant medico-social nu era identic cu ceea ce intelegem astazi sub denumirea de spital, ci avea mai mult un caracter de azil, gazduind laolalta infirmi si saraci. Cei care apelau la serviciile Xenodochiului, trebuia sa obtina aprobarea „priorului” manastirii, iar mai tarziu judelui orasului, care erau obligati sa verifice starea de paupertate a solicitantului.

In timpul epidemiilor de ciuma sau de holera, fizicul districtului sau cel al orasului organiza intre zidurile cetatii sau inafara lor cand orasul nu era asediat, „lazarete” de ciumati sau de holerici, pana la incetarea completa a epidemiilor.

In anul 1758 vechiul spital medieval, cazand prada unui puternic incendiu a fost mutat in localul vechiul Convent Dominican, de pe strada Klostergasse, fiind transformat ulterior in „azil de batrani”, forma sub care functioneaza si astazi.

2. Începuturile activității medicale moderne la Bistrița
(sfârșitul sec. XVIII - începutul sec. XX)

Desi presa vremii insista mereu asupra necesitatii infiintarii unui Spital Comitatens la Bistrita, acest lucru a fost posibil abia in anul 1887 cand Congregatia Comitatului Bistrita-Nasaud, impreuna cu conducerea orasului Bistrita hotarasc achizitionarea unui spatiu de 861 stanjeni patrati, pe strada Cazarmei (actuala strada Alba Iulia). Fondul necesar construirii Spitalului Comitatens a fost constituit prin contributia Casei Alodiale (1/3), Fondul tarii (1/3), Comitatul Bistrita-Nasaud (1/3).

In data de 17 decembrie 1889 Adunarea generala a reprezentantei municipale Bistrita discuta si voteaza Statutul de organizare al Spitalului public din Comitatul Bistrita-Nasaud. Acesta este compus din XIV sectiuni (capitole) care se refera la: Denumirea Spitalului (I), Organizarea Spitalului (II), Inspectiunea (III), Personal si salariul acestuia (IV), Indatoririle de serviciu ale personalului (V), Circuitul pacientilor (VI), Proceduri in caz de deces (VII), Manipularea cazarmamentului si obiectelor bolnavilor (VIII), Gestionarea fondurilor (IX), (X), (XI), (XII), Gestionarea inventarului (XIII), Conducerea si administrarea spitalului (XIV).

Spitalul era dotat cu instrumente necesare operatiilor, instrumente de sectionat si unelte impotriva incendiilor. Personalul de ingrijire era format din sase persoane : trei barbati si trei femei, care pe langa salariu primeau locuinta si masa in incinta spitalului.

Intre anii 1899-1901, la marginea orasului Bistrita, sub Padurea Ghinzii (Rubental), oficialitatile austriece au construit un spital militar cu o capacitate de 60 de paturi, destinat ingrijirii militarilor din garnizoana, precum si celor din trupele stationate in zona.

3. Perioada Spitalului Unificat Bistrița (1952-1968)

In urma decretului nr. 37/1951 al Prezidiului Marii Adunari Nationale a R.P. Romana si hotararea consiliului de Ministrii nr. 201/1951 in anul 1952 a fost infiintat Spitalul Unificat Bistrita cu un numar de 312 paturi, avand urmatoarele sectii si servicii: In fostul Spital Comitatens (str.Strada Alba Iulia nr. 7-9) functionau:Sectia Interne (70 paturi din care 25 pentru boli infecto-contagioase); Sectia Chirurgie (60 paturi);Sectia ORL (10 paturi); Sectia Oftalmologie (10 paturi). In fostul Sanatoriu Katona (str.Zimbrului, nr 3), a fost organizata Sectia de Pediatrie (52 paturi) si Policlinica de copii. In fosta locatie Clinicii Ionasch, Knoll, Spoiala (str. Gh. Sincai). a fost amenajata Sectia Obstetrica–Ginecologie (18-40 paturi); Dispensar anti-venerian (35 paturi) a fost amenajat intr-un imobil de pe B-dul Independentei, nr. 73; In cladirea fostului sanatoriu Keintzel, de sub padurea Schiffenberg a fost amplasat Dispensar TBC (20 paturi pentru femei si copii si 20 de paturi pentru barbati).

Ulterior aceste sectii si servicii au fost de mai multe ori modificate atat ca structura cat si ca locatie, cu scopul de a imbunatati asistenta medicala. Astfel in anul 1954 au fost alocate Spitalului Unificat cladirile fostului sediu REGNA de pe B-dul Independentei, aici concentrandu-se principala activitate medicala spitaliceasca pentru anii urmatori.

4. Spitalul Județean Bistrița

Sub forma organizatorica de Spital Judetean, institutia dateaza din anul 1973, cand a fost dat în folosinta spitalul din B-dul G-ral Grigore Balan, nr. 43. Prin decretul nr. 296/1973 Directia Sanitara Judeteana Bistrita-Nasaud este organizata pe structura Spitalului Judetean Bistrita, constituind o singura unitate cu personalitate juridica, fiind inclus in categoria spitalelor de categoria II, avand 1439, din care sectii cu paturi: medicina interna (139), chirurgie (91), obstetrica-ginecologie (129), nou-nascuti (69), anestezie-reanimare (20), medicina interna-cronici (50 din care 20 oncologie), psihiatrie 105, infectioase (116), ftiziologie (135), dermato-venerice (60), oftalmologie (50), O.R.L. (50); compartimente: neurologie (43), cardiologie (40), ortopedie (41), ftiziopediatrie (40), paturi insotitori (13); policlinica judeteana cu 29 cabinete de specialitate; policlinica stomatologica, policlinica balneara Sangeorz-Bai, laboratoare (analize medicale, radiologie, explorari functionale, anatomie-patologica), dispensare medicale comunale (22 cu case de nastere, puncte sanitare, stationar pentru copii, cabinete stomatologice); dispensare medicale de intreprindere (6); centrul judetean sanitaro-epidemic, statia de salvare judeteana, laborator judetean de medicina-legala, laborator de educatie sanitara, laborator de analiza starii de sanatate si evaluare sanitara.

Spitalul Judetean Bistrita a functionat in cinci complexe de cladiri: Spitalul cu 700 de paturi din B-dul G-ral Grigore Balan nr. 43, construit in anul 1972; fostul Spital Militar din str. Ghinzii nr. 11, construit in anul 1890; Spitalul Unificat din B-dul Independentei nr. 30, construit in anul 1885 (fost sediu REGNA); fostul Spital Comitatens din str. Alba-Iulia nr. 7, construit in anul 1885, si Policlinica Judeteana din str. Garii nr. 9-11, construita in anul 1968.

5. Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița

Începând cu data de 1 octombrie 2007, Spitalul Județean Bistrița a primit statut de „Spital Județean de Urgență Bistrița”, prin Ordinul Ministrului Sănătății Publice nr. 1273 din 16.07.2007 privind schimbarea denumirii unei unități sanitare din județul Bistrița-Năsăud.

Spitalul Judeţean de Urgenta Bistriţa este unitatea sanitară cu paturi, cu sediul în Bistriţa, B-dul General Grigore Bălan nr. 43.

Structura organizatorică actuală a spitalului are la bază Ordinul ministrului sănătăţii nr. 490/20.05.2010 cu modificările şi completările ulterioare, prin care numărul paturilor a fost stabilit la 1048, din care 997 paturi spitalizare continuă, 13 paturi UPU și 38 paturi pentru spitalizare de zi.

Spitalul Judeţean de Urgență Bistrița funcționează cu organigramă și stat de funcții cu un număr total de 1674 de posturi aprobate.

Activitatea unităţii se desfăşoară in 7 locaţii spitaliceşti, după cum urmează:

  • Locaţia spitalicească nr. 1 - sediul central - Aceasta este situată pe B-dul G-ral Grigore Bălan nr. 43, unde își desfăşoară activitatea următoarele secţii, compartimente, servicii medicale sau administrative:
  • Parter: UPU-SMURD, Centrul de Hemodializă, Laborator explorări funcționale, Serviciul de anatomie patologică, Compartiment internări bolnavi, Garderoba, Serviciul de Evaluare şi Statistică medicală, Bloc alimentar, Spălătorie, zonă administrativă – Direcțiune, secretariat;
  • Etaj 1: Secţia Ortopedie și traumatologie, Secţia ORL, Compartiment Urologie, Farmacia, Laborator de analize medicale-spital, Laborator de radiologie și imagistică medicală-spital, Staţie Sterilizare;
  • Etaj 2: Secţia Obstetrică-ginecologie (obstetrică), Secţia Neonatologie, Secţia ATI, sală de operații OG, săli de nașteri;
  • Etaj 3: Secţia Cardiologie, Secţia Neurologie, Compartiment Oftalmologie, Bloc operator centralizat (8 săli de operații și sterilizare proprie);
  • Etaj 4: Secţia Medicină internă, Compartiment endoscopie, Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Chirurgie generală, Obstetrică-ginecologie (ginecologie), Secţia Boli Cronice;
  • Etaj 5: Secţia Pediatrie, Compartiment asistență socială, Serviciul de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale;
  • Etaj 6: Serviciul de Management al Calității Serviciilor de Sănătate, Heliport SMURD cu destinaţie medico-sanitară.
  • Locaţia spitalicească nr. 2 - situată pe str. Ghinzii nr. 26, unde își desfășoară activitatea următoarele secţii, compartimente și servicii medicale: Secţia Oncologie Medicală, Cabinetul de oncologie medicală, Laborator de analize medicale – punct de lucru Pneumologie.
  • Locaţia spitalicească nr. 3 - situată pe str. Alba Iulia nr. 7, unde își desfăşoară activitatea următoarele secţii, compartimente și servicii medicale: Secţia Boli Infectioase, Cabinet Boli infecţioase, Secţia Pneumologie, Compartimentul Dermatovenerologie, Laboratorul de analize medicale spital- Punct de lucru Biologie moleculară RT-PCR, Dispensar TBC.
  • Locaţia spitalicească nr. 4 - situată pe str. Someşului nr. 1, unde își desfăşoară activitatea următoarele secţii, compartimente și servicii medicale: Psihiatrie, Psihiatrie cronici.
  • Locaţia spitalicească nr. 5 - situată pe str. Gării nr. 9-11, unde își desfăşoară activitatea Ambulatoriul Integrat cu cabinete de specialitate, Centrul de Sănătate Mintală (CSM), Serviciul de Medicină Legală, Centrul Județean de Planificare Familială, Cabinetul de medicină sportivă, Cabinetul de medicina muncii, Cabinetul de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, Laborator recuperare, medicină fizică şi balneologie–ambulatoriu integrat, Laborator de radiologie şi imagistică medicală – ambulatoriu integrat, Laborator de analize medicale – ambulatoriu integrat, Laborator explorări funcţionale-punct de lucru ambulatoriu integrat.
  • Locaţia spitalicească nr. 6 - situată pe str. Grănicerilor nr. 5, unde își desfăşoară activitatea Secția Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie şi Laboratorul de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie – spital.
  • Locaţia spitalicească nr. 7 (sediul administrativ) - situată pe str. Sucevei nr. 1-3, unde se desfăşoară activitate a aparatului funcţional (financiar-contabilitate, aprovizionare-transport, achiziţii publice, RUNO, salarizare, audit intern).

6. Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița

Prin Ordinul Ministrului Sănătății nr. 840/24.03.2023, s-a aprobat înființarea Secției Clinice de Medicină internă în structura organizatorică a spitalului, unitatea medicală devenind astfel Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița. O reușită importantă, realizată în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu-Mureș.
Programări Online
Sari la conținut