Istoricul spitalelor din Bistrița

Pana la inceputul sec. al XX-lea spitalul era considerat doar un inlocuitor de domiciliu pentru bolnavi, unde desigur erau sprijiniti, dar ingrijirile pe care le primeau nu se deosebeau prea mult din punct de vedere al calitatii si tehnicii de cele pe care le-ar fi putut primi la domiciliu.

1. Spitale, azile de bătrâni și lazarete în Bistrița medievală

„Xenodochiul” medieval asezat pe locul actualei case parohiale romano-catolice (strada Gheorghe Sincai) a fost infiintat de calugarii hospitalieri, fiind atestat documentar din anul 1295. De la el ne-a ramas si numele strazii Spitalului (Spitalgasse). Acest asezamant medico-social nu era identic cu ceea ce intelegem astazi sub denumirea de spital, ci avea mai mult un caracter de azil, gazduind laolalta infirmi si saraci. Cei care apelau la serviciile Xenodochiului, trebuia sa obtina aprobarea „priorului” manastirii, iar mai tarziu judelui orasului, care erau obligati sa verifice starea de paupertate a solicitantului.

In timpul epidemiilor de ciuma sau de holera, fizicul districtului sau cel al orasului organiza intre zidurile cetatii sau inafara lor cand orasul nu era asediat, „lazarete” de ciumati sau de holerici, pana la incetarea completa a epidemiilor.

In anul 1758 vechiul spital medieval, cazand prada unui puternic incendiu a fost mutat in localul vechiul Convent Dominican, de pe strada Klostergasse, fiind transformat ulterior in „azil de batrani”, forma sub care functioneaza si astazi.

2. Începuturile activității medicale moderne la Bistrița
(sfârșitul sec. XVIII - începutul sec. XX)

Desi presa vremii insista mereu asupra necesitatii infiintarii unui Spital Comitatens la Bistrita, acest lucru a fost posibil abia in anul 1887 cand Congregatia Comitatului Bistrita-Nasaud, impreuna cu conducerea orasului Bistrita hotarasc achizitionarea unui spatiu de 861 stanjeni patrati, pe strada Cazarmei (actuala strada Alba Iulia). Fondul necesar construirii Spitalului Comitatens a fost constituit prin contributia Casei Alodiale (1/3), Fondul tarii (1/3), Comitatul Bistrita-Nasaud (1/3).

In data de 17 decembrie 1889 Adunarea generala a reprezentantei municipale Bistrita discuta si voteaza Statutul de organizare al Spitalului public din Comitatul Bistrita-Nasaud. Acesta este compus din XIV sectiuni (capitole) care se refera la: Denumirea Spitalului (I), Organizarea Spitalului (II), Inspectiunea (III), Personal si salariul acestuia (IV), Indatoririle de serviciu ale personalului (V), Circuitul pacientilor (VI), Proceduri in caz de deces (VII), Manipularea cazarmamentului si obiectelor bolnavilor (VIII), Gestionarea fondurilor (IX), (X), (XI), (XII), Gestionarea inventarului (XIII), Conducerea si administrarea spitalului (XIV).

Spitalul era dotat cu instrumente necesare operatiilor, instrumente de sectionat si unelte impotriva incendiilor. Personalul de ingrijire era format din sase persoane : trei barbati si trei femei, care pe langa salariu primeau locuinta si masa in incinta spitalului.

Intre anii 1899-1901, la marginea orasului Bistrita, sub Padurea Ghinzii (Rubental), oficialitatile austriece au construit un spital militar cu o capacitate de 60 de paturi, destinat ingrijirii militarilor din garnizoana, precum si celor din trupele stationate in zona.

3. Perioada Spitalului Unificat Bistrița (1952-1968)

In urma decretului nr. 37/1951 al Prezidiului Marii Adunari Nationale a R.P. Romana si hotararea consiliului de Ministrii nr. 201/1951 in anul 1952 a fost infiintat Spitalul Unificat Bistrita cu un numar de 312 paturi, avand urmatoarele sectii si servicii: In fostul Spital Comitatens (str.Strada Alba Iulia nr. 7-9) functionau:Sectia Interne (70 paturi din care 25 pentru boli infecto-contagioase); Sectia Chirurgie (60 paturi);Sectia ORL (10 paturi); Sectia Oftalmologie (10 paturi). In fostul Sanatoriu Katona (str.Zimbrului, nr 3), a fost organizata Sectia de Pediatrie (52 paturi) si Policlinica de copii. In fosta locatie Clinicii Ionasch, Knoll, Spoiala (str. Gh. Sincai). a fost amenajata Sectia Obstetrica–Ginecologie (18-40 paturi); Dispensar anti-venerian (35 paturi) a fost amenajat intr-un imobil de pe B-dul Independentei, nr. 73; In cladirea fostului sanatoriu Keintzel, de sub padurea Schiffenberg a fost amplasat Dispensar TBC (20 paturi pentru femei si copii si 20 de paturi pentru barbati).

Ulterior aceste sectii si servicii au fost de mai multe ori modificate atat ca structura cat si ca locatie, cu scopul de a imbunatati asistenta medicala. Astfel in anul 1954 au fost alocate Spitalului Unificat cladirile fostului sediu REGNA de pe B-dul Independentei, aici concentrandu-se principala activitate medicala spitaliceasca pentru anii urmatori.

4. Spitalul Județean Bistrița

Sub forma organizatorica de Spital Judetean, institutia dateaza din anul 1973, cand a fost dat în folosinta spitalul din str. G-ral Grigore Balan, nr. 43. Prin decretul nr. 296/1973 Directia Sanitara Judeteana Bistrita-Nasaud este organizata pe structura Spitalului Judetean Bistrita, constituind o singura unitate cu personalitate juridica, fiind inclus in categoria spitalelor de categoria II, avand 1439, din care sectii cu paturi: medicina interna (139), chirurgie (91), obstetrica-ginecologie (129), nou-nascuti (69), anestezie-reanimare (20), medicina interna-cronici (50 din care 20 oncologie), psihiatrie 105, infectioase (116), ftiziologie (135), dermato-venerice (60), oftalmologie (50), O.R.L. (50); compartimente: neurologie (43), cardiologie (40), ortopedie (41), ftiziopediatrie (40), paturi insotitori (13); policlinica judeteana cu 29 cabinete de specialitate; policlinica stomatologica, policlinica balneara Sangeorz-Bai, laboratoare (analize medicale, radiologie, explorari functionale, anatomie-patologica), dispensare medicale comunale (22 cu case de nastere, puncte sanitare, stationar pentru copii, cabinete stomatologice); dispensare medicale de intreprindere (6); centrul judetean sanitaro-epidemic, statia de salvare judeteana, laborator judetean de medicina-legala, laborator de educatie sanitara, laborator de analiza starii de sanatate si evaluare sanitara.

Spitalul Judetean Bistrita a functionat in cinci complexe de cladiri: Spitalul cu 700 de paturi din str. G-ral Grigore Balan, nr. 43 construit in 1972; fostul Spital Militar din str. Ghinzii, nr. 11, construit in 1890; Spitalul Unificat din str. Independentei, nr. 30, construit in 1885 (fost sediu REGNA); fostul Spital Comitatens din str. Alba–Iulia, nr. 7, construit in 1885), si Policlinica Judeteana, din str. Garii nr. 9-11 construita in 1968.

5. Spitalul Județean de Urgență Bistrița

Incepand cu data de 1 octombrie 2007, Spitalul Judetean Bistrita a primit statut de „Spital Judetean de Urgenta Bistrita”, prin Ordinul Ministrului Sanatatii Publice nr. 1273 din 16.07.2007 privind schimbarea denumirii unei unitati sanitare din judetul Bistrita-Nasaud. Unitatea functioneaza cu un total de 1048 paturi, in sectii si compartimente de specialitate, conform Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 490/2010 privind aprobarea structurii Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita. Din totalul de 1048 paturi, 750 sunt in sectii de specialitate medicala, 247 in sectii de specialitate chirurgicala, 38 paturi spitalizare de zi si 13 paturi UPU-SMUD.

Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita functioneaza in sase complexe de cladiri:
- Sediul principal, situat pe str. G-ral Grigore Balan, nr. 43, in care functioneaza majoritatea sectiilor, compartimentelor, laboratoarelor si farmacia spitalului;
- Complexul spitalicesc din str. Ghinzii, nr. 11, in care functioneaza: Sectia TBC si punctele de lucru ale laboratoarelor de Analize Medicale, respectiv Radiologie si Imagistica Medicala;
- Complexul spitalicesc din str. Independentei, nr. 30, unde functioneaza: Sectia Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie si Laboratorul de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie; Sectia ORL; Sectia Boli Cronice; Compartimentul de Oftalmologie;
- Complexul spitalicesc de pe str. Alba-Iulia, nr. 7, unde functioneaza: Sectia Oncologie; Sectia Boli Infectioase; Punctul de lucru al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala; Punctul de lucru al Laboratorului de Analize Medicale. In acelasi complex mai functioneaza Ambulatoriul integrat al spitalului (Policlinica judeteana, mutata temporar din imobilul situat pe str. G?rii, nr. 9-11, aflat in lucrari de reabilitare capitala), cu: cabinetele aferente, Laboratorul de Radiologie si Imagistica Medicala, respectiv Laboratorul de Analize Medicale al Ambulatoriului si punctul de lucru ambulatoriu al Laboratorului de Explorari Functionale;
- Complexul spitalicesc din str. Somesului, nr. 2, in care functioneaz? Sectia Psihiatrie Acuti si Compartimentul Psihiatrie Cronici;
- Sediul Administrativ de pe Aleea Basmului, nr. 2.

ANEXA

Pentru primirea bolnavilor serveau doua pavilioane ale spitalului.

1. La etajul pavilionului principal erau 6 saloane pentru 28 de bolnavi, 2 sali pentru ingrijitori, o sala de operatie, o baie si 2 cabinete. Parterul era compus din 8 saloane pentru 24 de bolnavi, 2 sali pentru ingrijitori, o sala de operatie, o baie si 2 magazii.
2. Pavilionul lateral era destinat bolnavilor contagiosi. El era compus din 6 saloane pentru 8 bolnavi, 2 sali pentru ingrijitori, 2 magazii, 2 bucatarii, 2 bai si o sala de dezinfectie.
Aceste locatii erau despartite in doua compartimente, pentru femei si barbati.
3. O alta cladire era destinata pentru activitatile directiunii, avand in componenta si un spatiul de locuit pentru medicul secundar (3 camere si camara).
La parterul aceluiasi imobil erau amenajate doua camere, o anticamera si o cancelarie pentru econom, un birou cu anticamera pentru medicul secundar si locuinta pentru personalul de serviciu.
4. In incinta spitalului se mai afla o cladire pentru „culine”, compusa din spalatorie, uscator, bucatarie, sala de mese, camari.
5. Morga spitalului era amenajata intr-o cladire separata. Ea avea in componenta o camera mortuala, o sala de disectie, ghetarie si o camera de paza.
Programări Online